Descriere istorică

Este comuna care se află în colțul vestic al județului Harghita, cuprinde unele dintre cele mai ascunse sate din județ. Se află pe platoul Târnavei Mari, la 20 de kilometri de Cristuru Secuiesc, 14 kilometri de Sighișoara, 48 de kilometri de Odorheiu Secuiesc.

Numele maghiar al localității, Andrásfalva provine de la familia Andrássi, prima mențiune scrisă datează din anul 1453. Numele românesc de Săcel apare în 1733, și se leagă de așezarea Săcele de lângă Brașov, de unde multe familii au fost așezați în sat. Între cele două războaie mondiale, până în anul 1331, Săcel aparținea de comuna vecină Eliseni, atunci a devenit centru de comună. Cele patru sate aparținătoare sunt Șoimușul Mic, Șoimușul Mare, Vidacut și Uilac.

Localitatea Săcel se întinde pe malul pârâului Moghioroș. Drumul județean numărul 134 către Șoimușul Mic trece pe la marginea așezării, care se află la o cotă de 400-410 metri deasupra nivelului mării. Cândva, Săcel făcea parte din domeniul conților  Andrásfalvi, Gyulai.

Clădirea cea mai semnificativă din localitate este biserica ortodoxă care poartă hramul Sfinților Arhangheli, care și-a câștigat forma actuală în 1848, pe locul alteia care după documente data din 1772, unele obiecte ca icoane pe sticlă și steaguri s-au păstrat din prima perioadă, clopotele fiind de dată mai recentă. Turnul este din secolul 18. Biserica a fost renovată în 1971. Lipsa locurilor de muncă și condițiile dificile de trai au dus în ultimele decenii la migrarea multor persoane în orașele din jur, ceea ce a dus la o îmbătrânire accentuată a populației din sate. Familiile rămase își duc existența cu munci în agricultură, zootehnie, silvicultură. Au beneficiat de legile pentru restituirea terenurilor, astfel gospodarii au redobândit peste 1800 hectare de păduri, aproape 4800 hectare de teren arabil și circa 1100 hectare de pajiști. Pășunile și fânețele de mare suprafață au creat condiții favorabile pentru crescătorii de animale. Agricultura de subzistență fiind tradițională în aceste așezări, în gospodăriile populației se cresc un număr mare de porci, oi, vaci, cai. Câteva familii se ocupă și cu apicultură.